2011. szept. 22.

1. díjat nyert a pályaművünk a Bp, XVIII. Kossuth tér tervpályázaton

Budapest XVIIII. kerület Kossuth tér és környezetének kialakítása - 1. díj

SAGRA Architects
Sajtos Gábor
Virág Péter
Páll András
Vastagh Gabi

http://epiteszforum.hu/node/19613


 
 
 
 
  
 
 
Alapelvek
Szándékainkat a hely szelleme és a kor szelleme kíséri.
A koncepció kialakításánál alapvető célunk volt a kor követelményeinek megfelelő, ugyanakkor a park eredeti szerkezetét megőrző kialakítás létrehozása, valamint a Kossuth tér és környezete térkapcsolatainak erősítése.
A meglévő és tervezett elemek, a történelmi háttér és a kortárs építészet egyensúlya, összhangja jellemzi törekvéseinket.
Fontosnak tartottuk az olyan kialakítás létrehozását, amely elősegíti a közpark élettel való megtöltését, a közösségi funkciók erősítését. A tervezett térkialakítással egy olyan téri egység jön létre, ahol a Kossuth tér a környezetével szerves egységben, annak közösségi magját alkotja.
A Rerrich Béla által tervezett rész az eredeti terveknek megfelelően kerül kialakításra, úgy hogy a kialakult fő közlekedési irányoknak megfelelően az iskola illetve a Református templom tengelyében burkolt utakat alakítottunk ki, amikkel szervesen kapcsolódik a déli térrész mai, kortárs eszközök használatával kialakított területe.
A közpark térkialakításával az Üllői út felé "városiasodik". A közpark fás, ligetes tere alkotja a térrendszer közösségi magját oly módon, hogy átmenetet teremt és ezzel szerves egységet hoz létre az Üllői úttal, a kapcsolódó közterekkel és a Rerrich-féle parkkal. A teresedés finoman igazodik a kialakult fő közlekedési irányokhoz, befogad és elosztja a forgalmat. A "közösségi tér" burkolt, fás, ligetes kialakítása révén, vízfelületével, ülőfelületeivel, virágágyásaival, kávézójával és teraszaival egy befogadó, barátságos, maradásra ösztönző hely, mely arányos térkínálatával alkalmas közösségi élet színterévé válni. 

Térkapcsolatok - környezeti kapcsolatok 
A tér kereteit a környezetével való kommunikáció intenzitásának növelése céljából kiterjesztettük. Az Üllői út felé a kapcsolatot a park zöldterületének (gyepfelület) villamos sínek közé való kiterjesztésével és a villamos sínek és az Üllői út közötti járdasziget burkolatának a térburkolat egységébe való olvasztásával erősítettük.
A Gyöngyvirág utcát célforgalmasítjuk, a térburkolatot kiterjesztjük az utca északnyugati határvonaláig. A Kossuth teret kiszolgáló parkolók innen nyílnak.
Az Új Tündérkert vendéglőt intenzívebb kapcsolatba hozzuk a térrel, a térhez képest periférikus elhelyezkedését ellensúlyozzuk és bevonjuk a tér vérkeringésébe.
A park északi oldalán a teret kiterjesztjük az épületek bejárati síkjáig, az iskola és a templomok előtt térburkolatos fogadó- és rendezvényteret alakítunk ki. A templomok jelenlegi kerítését visszahúzzuk homlokzati síkba, így az épületek szervesebb és közvetlenebb kapcsolatba kerülnek a közparkkal, bejáratuk a fogadó- és rendezvénytérhez kapcsolódik.
A Tököly út túlsó, keleti oldalával a tér kapcsolatának intenzitását fokozzuk. A Tököly út Kossuth tér menti szakaszát 2x egysávosra csökkentjük és a gépkocsiforgalom a felső emeltebb szinten történik, melynek a nyugati oldalán az út szélétől a térig zöld rézsűt alakítunk ki, így többek között a környezet zöldfelületi egységeinek összekötése is biztosítottá válik. A Tököly úton a gyalogos közlekedést három helyen tesszük lehetővé akadálymentesen.
Az Üllői út mentén futó Promenade a Kossuth téri szakaszán a térrel egységesül, annak déli peremén fut, mely a park és az Üllői út kapcsolatának erősítésében játszik szerepet. A Promenade a Tököly úton áthaladva az áthelyezett Hét vezér szoborcsoport előtt elhaladva kapcsolódik a Szent Lőrinc sétánnyal. A Szent Lőrinc sétány Tököly út felőli végének kilakítását a tér felől érkező promenadeval való szerves kapcsolat megteremtése, a Hét vezér szoborcsoport kedvező elhelyezése és a Helytörténeti kiállítóterem előtti teresedés megteremtése befolyásolta. A Promenadet végig fasor és világítótestek követik.
Az Üllői út túlsó oldalán a parkolást megszüntetjük, a járda mentén növénytartó ládában helyezünk ki alacsony növésű karcsú lombhullató fákat, a növények között padokat helyezünk el.

A Kossuth tér zöldfelülete a Tököly úton kialakított széles zöld rézsű adta lehetőség által a könyvtár melletti és a sportcsarnok menti zöldfelületekkel egységesülve folytatódik. A sportcsarnok előtti zöld teresedésen öko-játszóteret alakítunk ki, mig a sportcsarnok mellett a kialakult domborzati viszonyokat kihasználva csúzdaparkot és zöld lépcsőzetes rézsűs lelátót alakítunk ki, mely szabadtéri rendezvények helyszínéül és pihenőparkként szolgálhat. A domb déli oldalala napozó rézsűként is funkcionál. 

Közösségi tér
A térrendszer magját a Kossuth tér déli részén kialakított közösségi tér adja. Kialakítása, elhelyezkedése és téri kapcsolatai révén többfunkciós szerepet tölt be. Legfontosabb szerepe a téralakítása és építészeti megfogalmazása révén a közösségteremtő ereje. Közösségi funkciója mellett fontos szerepe van a fő közlekedési irányok elosztásában.
A térburkolat a kerület híres művésze Kondor Béla egy 1963-as grafikájának motívumait kölcsönzi.  
A burkolat síkjában megjelenő emberfigurák (Kondor Béla: Rajz 1963) finoman utalnak a városi létre és a tér közösségformáló szerepére. A vágott felületű bazaltkő burkolatban, azzal egy síkban jelennek meg a beton burkolati figurák.
A közösségi téren álló fák törzsei körül 150cm-es átmérővel zöldfelületeket alakítottunk ki. A burkolt teret a térburkolattal egy síkban kialakított vízfelület és évelő (levendula) illetve egynyári virágágyások tagolják. A beton burkolati elemek alkotják a vízfelület és a virágágyak határoló síkját illetve néhol padként kiemelkednek. Ezek a padok elhelyezkedésük révén többek között a csoportos beszélgetések színhelyei lehetnek.
A közösségi téren a vízfelületet a burkolati síkban helyezzük el, közvetlen kapcsolatba hozzuk a tér használóival. A sekély vízfelület barátságos, jól megközelíthető, a beton burkolati elemek segítségével átjárható, játékos. A vízfelületen kisebb csobogókat alakítunk ki.
A közösségi térrész és a Rerrich-féle park közötti sétány mentén padokat helyeztünk el, ezek a padok a sétálás közben megpihenők, a kismamák, olvasni vágyók ülőfelületeiként szolgálhatnak.
A közösségi tér északnyugati felén alakítottuk ki a kisebbek szórakozását szolgáló mászókák terét, valamint az ifjusági és felnőtt korosztály kikapcsolódását szolgáló szabadtéri kondi - fitnessteret.

 Pavilon 
A közösségi tér keleti szegletében helyezkedik el a fő közlekedési irányból bevezető, a szegélyező zöldfelület szélére feszített áttört pavilonépület. A pavilon tömegét üvegfalú, átlátható tömegek és fedett nyitott teraszok alkotják. A pavilonban trafikot (újság, hírlap, menetjegy...), kávézót ill. teraszát és illemhelyet alakítottunk ki.  

Szoborpark  
A közösségi tér nyugati felén alakítottuk ki a szoborparkot, ahol többek között a meglévő 3 mellszobor és 2 versidézettel díszített kő kerül kiállításra. A szoborpark később további mellszobrokkal bővíthető.
A tér tengelyében a Hősi emlékmű a jelenlegi helyén kerül megtartásra.

Rerrich park
A közpark északnyugati felén Rerrich Béla eredeti terveinek megfelelően kialakított parkot tervezzük visszaállítani. Az eredeti terveknek megfelelően kerülnek visszaállításra a parkon belüli utak, a zöldfelületek és a rézsűkben a műkőlépcsők. Az iskola és a Református templom tengelyeibe térburkolatos utakat terveztünk, amelyek átkötnek a déli térrészbe, a közösségi térre.
A park nyugati felén kialakított eredeti tervnek megfegfelelő teresedés az Új Tündérkert vendéglő kihelyezett fogyasztótér funkcióját kapja, de egyben kisebb rendezvények helyszínéül is szolgálhat.
Az északi sarok, az iskola felőli parkterület a "tankert" többek között madárfajok bemutatását szolgálja oktatási felületként.
Az 1848-49-es emlékmű a helyén marad.
A középső ovális "fűre lépni szabad" gyepesített parkrész pihenőkertként szolgál. 

Fogadó- és rendezvénytér 
A park északi részén az iskola és a templomok előtt kialakított térburkolatos fogadó- és rendezvénytér a tervezett tér-együttes szerves részévé válik. A terület alkalmas az iskola és a templomok működéséhez kapcsolódó eseti rendezvények színhelyéül. 

Gyöngyvirág utca 
A Gyöngyvirág utcát célforgalmi, csökkentett forgalmú utcává alakítjuk egységes térburkolattal.
Az Új Tündérkert vendéglő kertjét intenzívebb, közvetlenebb kapcsolatba hozzuk a térrel. A Rerrich-féle park nyugati részén az eredeti terveknek megfelelő burkolt tér kialakításával a Tündérkert külső fogyasztóterének létesítünk helyet, kihelyezett kiszolgálópulttal, kerti asztalokkal, székekkel. Az Új Tündérkert vendéglő kerítését ezen rendezvénytérrel szembeni szakaszon nyithatóra javasoljuk kialakítani. A Tündérkert itt egy terasszal kapcsolódna a Gyöngyvirág utca térburkolatos teréhez.